Fotoradionice za mladeIzložbe fotografija mladihDržavno natjecanje u fotografijiMeđunarodni fotografski doživljaj baštineProgrami za voditelje
Natječaji za mladeOstali natječaji
Izložbe u Umjetničkom paviljonu u ZagrebuHrvatska fotografija 2007.Hrvatska fotografija 2008.Hrvatska fotografija 2009.Tematske izložbeMeđunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva Lidice
Publikacije iz provedenih programa za mladeBiblioteka Hrvatski fotografiKatalozi natječajnih izložabaKatalozi tematskih izložaba
O savezuUstrojČlaniceNagrade i priznanjaDokumenti SavezaFIAPKontaktLinkovi


Fotoradionice za mladeIzložbe fotografija mladihDržavno natjecanje u fotografijiMeđunarodni fotografski doživljaj baštineProgrami za voditelje

Fotoradionice za mlade

Intenzivnu provedbu različitih programa za mlade Hrvatski fotosavez je započeo 1996. godine organizacijom prvih poticajnih i tematskih fotoradionica u suradnji s udrugama članicama Saveza i osnovnim i srednjim školama.

Osim Hrvatske zajednice tehničke kulture, koja je sve vrijeme kontinuirano podupirala sve programske aktivnosti usmjerene mladima, poticaje za provedbu omogućio je Ured za udruge Vlade RH, te Europska fondacija za mlade.

Sve programske cjeline, koje je sadržajno i metodološki inovativno osmišljavala i realizirala skupina visokomotiviranih i stručnih voditelja, suradnika, s izrazitim senzibilitetom za rad s mladima, imale su nekoliko ključnih odrednica.

Temeljni cilj u čijoj je osnovici oslobađanje, poticanje i razvitak stvaralaštva najrazličitijim fotografskim postupcima i tehnikama čijoj se realizaciji teži kroz kreativnu igru, aktivno sudjelovanje i mobilnost, potičući toleranciju, pravo na različitost u svim aspektima.

Uključivanjem mladih sudionika programa uvažavajući spolnu ravnopravnost, ravnomjernu teritorijalnu zastupljenost, te priređivanjem programa kojima je ukazivano na sadržaj i metode provedbe potencijalnim izvoditeljima istovjetnih programa, poticano je stvaranje mreže programskih cjelina koje bi se ralizirale u različitim sredinama.

Već nakon nekoliko godina Hrvatski fotosavez je dobio i prve ocjene.

Komisija za kulturu Vijeća Europe je 1998. godine ocijenila cjelokupni projekt rada Hrvatskog fotosaveza s mladima izuzetno visokom ocjenom, vrednujući ciljeve, sadržaj, metode, mogućnosti primjene i rezultate dotad provedenih programa, te ga uvrstila u Pilot-projekt VE „Kultura, kreativnost i mladi“ i preporučila ga za provedbu svim zemljama Vijeća Europe.

Nekom je logikom uslijedilo i priznanje u Hrvatskoj.

Ministarstvo prosvjete i športa je 2000. godine izdalo Suglasnost Hrvatskom fotosavezu za izvođenje programa odgoja, obrazovanja i osposobljavanja djece i mladeži u tehničkim, tehnološkim i informatičkim znanjima i vještinama, kao izbornih programa iz područja fotografske djelatnosti od V. do VIII. razreda osnovne škole.

Temeljem tog programa i svih dosad pozitivnih iskustava koja ga unapređuju, Hrvatski fotosavez kontinuirano provodi različite programe za mlade na području cijele Hrvatske.
Fotoradionice ZAGREB IZA

Zagreb, Vinogradska 14

Pokladni običaji Cetinske krajine
Izložba ´Međunarodni fotografski doživljaj baštine 2017.´

Rovinj, Photo Art Gallery Batana, Trg brodogradilišta 2; otvorenje 28. listopada 2017.

Izložba fotografija ´Tragom Petra Hektorovića´

Muzej vučedolske kulture, Vukovar; otvorenje: petak 1. rujna 2017. u 18 sati